Føler du dig stresset?
Er du træt og uoplagt? Har du svært ved at sove? Har du for meget om ørerne?
Så er det måske nu, du skal stoppe op og ændre kurs. For hvad er det egentlig du skal nå?
Stress er kroppens alarmberedskab
Kroppen sender signaler til dig, så hvis du lytter til signalerne og handler udfra dem, vil du forbygge stress.
Rigtig mange mennesker kan mærke signalerne, men handler ikke på dem, og hvis det står på i lang tid, bliver kroppen overbelastet, og det kan ende med stress. Derfor er der god grund til at tage signalerne alvorligt.
Kroppens alarmberedskab sætter i gang, når du kommer i en udfordrende situation. Det kan for eksempel være, når der sker noget (voldsomt) uventet. Stress reaktionen består i, at dit nervesystem reagerer, og at produktionen af hormonerne adrenalin og kortisol stiger, dermed bliver kroppen sendt i alarmberedskab. Du kan fx. mærke det, ved at dit hjerte slår hurtigt, du begynder måske at svede, og du bliver fokuseret på den udfordring, du står overfor. Reaktionen skærper sanserne og sætter dig i stand til at handle hurtigt. Dette er en sund og naturlig reaktion, og vi oplever det alle i ny og næ, det er helt normalt.
Men kroppen kan ikke holde til at være i konstant alarmberedskab, den bliver ganske simpelt overbelastet, og det kan udvikle sig til stress.
Stress kan være farligt
Når din krop ikke får hvile, men hele tiden er i alarmberedskab/stress-tilstand, fordi der ikke er pause fra store belastninger, er stress farligt.
Langvarig stresspåvirkning øger risikoen for en række alvorlige helbredsproblemer, både fysiske og psykiske sygdomme. Fx. blodpropper, forhøjet blodtryk, diabetes, migræne, psoriasis, misbrug, angst og depression.